Na pocetku XX veka, kada se prestonica Kraljevine Srbije ubrzano razvijala, prerastajuci u moderan evropski grad, za izradu novog urbanistickog plana za grad iz 1912. godine bio je angazovan francuski arhitekta Alban Chambon.
Balkanski ratovi, a odmah zatim i Prvi svetski rat, osujetili su ovaj ambiciozni plan. Pod drugacijim okolnostima, Beograd bi mogao da izgleda ovako ...
Picture
Terazije sa terazijskom terasom
Picture
Hram svetog Save
Picture
Kraljev dvor
Picture
Zgrada muzeja u Tasmajdanskom parku
Picture
Medicinski fakultet
Picture
Posta na mestu danasnje palate Albanija
Picture
Zgrada suda na uglu Makedonske i Decanske (na mestu danasnjeg Doma omladine)
Picture
Kompleks u Dvorskoj basti (Pionirskom parku)
NEMANJA
12/9/2012 01:22:20 am

Kamo srece da je sve danas ostalo kao sto je nekad bilo imali bi cime da se ponosimo

Reply
zeka peka
12/9/2012 01:56:12 am

nekim gradovima staro lepse stoji :D u prevodu ovaj Beograd na slici mi se vise svidja. Ipak postavicu ti jedno muzicko pitanje kako bi te podstakla na temu za novi blog: gde je sad tvoj Beograd? a gde si sada ti?

Reply
Jelena M
12/9/2012 02:47:46 am

Beograd :)

Reply
Dusan M
12/9/2012 06:56:05 am

Taj plan je radjen u maniru secesije koja je tada bila aktuelna u Evropskim krugovima, i to pod direktnim francuskim uticajem. Ipak, kao drustvo u tom trenutku nismo bili zreli za tako ambiciozni pokusaj, pa je kao i svi drugi maltene utopisticki planovi zbog nedostatka sredstava i dobre organizacije ostao neostvaren. Mislim da je onakav plan za Hram Sv. Save, sa izrazitim orijentalnim elementima, mogao da nadje mnogo protivnika medju vladajucom elitom koja je uticala na njegovo sprovodjenje.

Reply
12/9/2012 07:02:21 am

Meni je ovakav plan za hram sv. Save apsolutno fantastičan! Slažem da bi teško bio prihvaćen od strane vladajuće elite i poglavara SPC, ali bismo dobili nešto sasvim avangardno, jedan drugačiji landmark, koji nije zbijena verzija Aja Sofije. Ne poričem lepotu hrama danas, koju ima uglavnom zahvaljujući svojoj monumentalnosti, ali mislim da bi ovo Šambonovo rešenje bilo daleko bolje.

Reply
Милојко
12/10/2012 07:13:02 am

Пих, нигде споменика сребреничким жртвама ...

Reply



Leave a Reply.

    Author

    Write something about yourself. No need to be fancy, just an overview.

    Archives

    December 2012

    Categories

    All