"Nebo je nad Beogradom prostrano i visoko, promenljivo a uvek lepo; i za zimskih vedrina sa njihovom studenom raskosi; i za letnjih oluja kada se celo pretvori u jedan jedini tmurni oblak koji, gonjen ludim vetrom, nosi kisu pomesanu s prasinom panonske ravnice; i u prolece kad izgleda da cvate i ono, uporedo sa zemljom; i u jesen kad oteza od jesenjih zvezda u rojevima. Uvek lepo i bogato, kao naknada ovoj cudnoj varosi za sve ono cega u njoj nema i uteha zbog svega sto ne bi trebalo da bude."
Ivo Andric, pisac i nobelovac
Picture
Hram svetog Save
"Kad je Korbizije rekao za Beograd da je najruzniji grad na najlepsem mestu, imao je pred sobom rezultate tih visevekovnih rusenja. Oni danas koji vole i poznaju ovaj grad, ne poznaju ga na osnovu onoga sto su u njemu videli ili dotakli. Njegov najveci i mozda najlepsi deo je onaj koji je netragom nestao, pa ga vise nikada necemo videti, snimiti ili dodirnuti. Ali, istoriji pripada i onaj njen nestali deo, koji se vise nikada nece moci rekonstruisati, onaj deo istorije koji se nalazi u nama, a ne u svetu oko nas. Ocigledno, Korbizijeov najrucniji grad na najlepsem mestu, kroz istoriju je bio veoma često najlepsi grad na najstrasnijem mestu sveta. U zakljucku, mogli bismo parafrazirati 'Njujork Tajms' iz daleke 1876. godine. Da se na turskom pohodu u Evropu nije isprecila Srbija sa Beogradom (koji je tada sravnjen sa zemljom), danas bi svakako kao oni izgledali Nemacka i Francuska, Bec, Minhen i Marselj."
Milorad Pavic, pisac
zeka peka
12/9/2012 01:53:39 am

Beograd, za neke prelep, za mene siv sa crvenim krovovima :D Mada moram priznati da je snezni Beograd u 4 ujutru (kada jos ne ciste ulice poput Jove Ilica) divan.
O Beogradu se i peva:
On ima cudesnu moc
da svetlom ispuni noc
belinom osmeha svog razgoni tugu
On ljubav svakome da
i vrata otvara sva
k'o stari voljeni drug uvek je on

Beograde, Beograde
na uscu dveju reka ispod Avale
Beograde, Beograde
vec vekovima cuvas beo lik
Beograde, Beograde
ti srce svoje nesebicno darujes
Beograde, Beograde
tvoj zagrljaj i ljubav zele svi

Za tebe k'o da stoji vreme
ti zivis srcem uvek mlad

Beograde, Beograde
svi vole tvoje nasmejane ulice
Beograde, Beograde
sa nama i u nama zivis ti

Reply



Leave a Reply.

    Author

    Write something about yourself. No need to be fancy, just an overview.

    Archives

    December 2012

    Categories

    All